Veerkracht

Veerkracht = vitaliteit = vermogen om weer te vliegen.

Emotionele veerkracht is je vermogen om goed om te gaan met moeilijkheden, tegenslagen, veranderingen en stress. Je bent in staat om in moeilijke tijden positief, toekomstgericht en sterk te blijven, oftewel: ’terug of op te veren’. Om weer te gaan vliegen.

We kennen het allemaal wel. Dat het een keer even niet mee zit. Een stressvolle situatie. Te veel hooi op je vork. Een ongelukje. Je zin niet krijgen. Een contract dat niet wordt verlengd of afgewezen. Een dierbare die overlijd. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Een andere manier om hier taal technisch vorm aan te geven is : ‘Je zit even in een dip, soms een flinke dip’. En de vraag is dan; ‘Hoe veer ik dan weer terug, toch?’

Jim Rohn heeft wel eens gezegd; ‘Het gaat niet om wat er gebeurt, het gaat erom hoe je er op reageert!’ Hmmm, dat is een interessante gedachte, toch.

Maar wat misschien nog wel interessanter is, vanuit mBraining perspectief, is hoe onze 3 breinen van invloed zijn op onze veerkracht en hoe wij op onze beurt weer invloed hebben op onze drie breinen.

Laten we daarom maar eens beginnen met onze hart brein (30 – 120 duizend neuronen).

Dacht men vroeger dat ons hart slecht een pomp was die de bloedstroom reguleerde in ons lichaam, tegenwoordig weet ook de wetenschap middels onderzoek allang al dat er veel meer functies toe behoren tot ons hart brein. Iets wat men in oude wijsheid tradities altijd al aannam. Ons hart heeft namelijk grote invloed op hoe wij emotioneel, rationeel en spiritueel functioneren. Er is een heel sterke interactie gaande tussen ons hart en hoofdbrein. Een interactie die grote gevolgen heeft voor ons lichaam, voor hoe wij ons gedragen en dus voor de hele wereld.

Vroeger dacht men dat onze (hoofd) hersenen het controle centrum was door signalen middels het zenuwstelsel naar de verschillende organen te sturen en daarmee ons gedrag te bepalen. Dit gebeurde dan door tegen het hart te zeggen dat ze meer bloed moesten pompen. In realiteit echter stuurt ons hart brein meer signalen naar ons hoofd brein dan andersom. Ons hart beïnvloed daarmee onze emoties, onze herinneringen (ja, je hart heeft geheugen), ons oplossend vermogen en onze cognitieve functies. Ons hart heeft een eigen netwerk van neuronen en voldoet volgens de wetenschap aan de eigenschappen om als brein door het leven te gaan. In het kort betekent dit dat ons hart brein aan geheugenopslag doet, het ontvangt, assimileert en verwerkt informatie, adaptief vermogen(neurale plasticiteit) heeft, kan leren.

Dit netwerk is zo gevoelig dat we (en ons hart) in coherentie zijn bij emoties als liefde, dankbaarheid en vreugde. In tegenstelling tot emoties als jaloezie, minachtig, boosheid of haat waarbij ons hart (en wij) in een staat van chaos zijn met alle gevolgen van dien. Onder andere welke stoffen vrij worden gemaakt in het lichaam. Dit laatste zorgt ook nog eens voor allerlei negatieve medische gevolgen in je lichaam.

Terwijl intense veranderingen onze energie huishouding en emotie niveaus beïnvloeden, veranderd onze hartslag continue, zelfs met elke hartslag. En hoewel deze veranderingen minutieus zijn, geeft het wel aan hoe gevoelig dit netwerk si en hoe onderhevig ze zijn aan verandering. Deze veranderingen in onze hartslag wordt hartslag variabiliteit, of Heart Rate Variability (HRV) genoemd. HRV meet eigenlijk de verandering in onze hartslag met elke ademhaling. En daarmee is het een effectieve manier om je in staat te stellen een psychofysiologische coherentie te creëren en te behouden.

Een van de voordelen van het oefenen van deze ‘hart-brein’ coherentie (of psychofysiologische) is dat het tot een grotere veerkracht van je hart golven, je hart en dus je leven leidt. Hoe groter je HRV, hoe beter je in staat bent om met verandering om te gaan, met tegenslagen. Hoe beter je ook in staat bent om met stress om te gaan. Hoe flexibeler je dan ook wordt.

Eigenwijsheid, rigide gedrag, flexibel gedrag etc. – ze hebben allemaal een correlatie met HRV. En het mooie is: het is te leren, ongeacht je leeftijd. Ja, psychofysiologische coherentie is te leren. In onze trainingen, leren we deelnemers invloed uit te oefen op hun coherente staat. Het zal je niet verbazen dat 1 van de manieren om dat te trainen je ademhaling is.

Op deze manieren ondersteunen we deelnemers dus om weer te vliegen na een tegenslag.

Een ander gigantisch positief gevolg van deze coherentie is dat het een positief effect kan hebben op anderen. Invloed hebben door coherent adem te halen. Hoe simpel kan het zijn. J

Middels onze coherente staat creëren wij namelijk een elektromagnetisch veld wat 6 meter bij ons vandaan te meten is. Dit veld heeft invloed op de ander. Dit geld natuurlijk ook andersom. Overigens is het elektromagnetische veld van het hart ook vele malen sterker dan dat van het hoof brein.

En dan veerkracht gezien vanuit ons buik brein. Hmmm, interessant! Ons buikbrein huisvest 75% van ons immuun systeem en produceert 85% van serotonine en dopamine van ons lichaam. Ons immuun systeem (darm flora) zorgt ervoor dat zieke cellen worden vernietigd en goede cellen worden aangemaakt. Het houdt ons lichaam en organen in stand. En onze ademhaling / coherente staat heeft hier invloed op. ALWEER!

Zo ook je inname van voedsel. Triljoen kleine micro-organismes die in je buik leven, die je eten verteren en je spijsverteringsysteem in stand houdt, hebben een impact op wat je voelt, denkt, zegt en doet.

Serotonine, in de volksmond ook wel gelukshormoon genoemd, wordt voor 85% in ons buikbrein geproduceerd. Het is een neurotransmitter en hormoon die invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Mensen met depressie hebben een tekort aan deze neurotransmitter. En serotonine reguleert dan weer de dopamine aanmaak.

Ook dopamine wordt voor 85% in onze buik aangemaakt. Gemotiveerd zijn, een goed leervermogen, zin in seks, bewegingscontrole of knopen kunnen doorhakken. Voor al deze dingen heb je dopamine nodig. Het geeft je het voldane gevoel. Stel je zelf een doel, realiseer het en hopla, dopamine!

Wat heeft dit dan van doen met veerkracht? Eigenlijk heel simpel; ‘hoe gezonder, hoe meer veerkracht’. En het grote voordeel is dat je misschien wel langer leeft.

Nu weer even terug. Veerkracht of het vermogen op te vliegen nadat je bent gevallen wordt verstrekt door bewust te werken met je drie breinen. En de simpelste manier is ademhalen. Er voor zorgen dat je middels je ademhaling (overigens zijn er nog 8 andere manieren) in staat bent om met je ogen open in een psychofysiologische coherente staat te zijn. Zodat je vanuit balans, die tegenslagen, de stress kunt aangaan zodat je op kunt veren en verder kunt gaan, met een positieve invloed op je lichaam, emotioneel en lichamelijk. Overigens kun je deze psychofysiologische coherente staat ook meten middels verschillende apparaten. Als je hier mee over wilt weten, stuur me dan even een mailtje.

En wat ben ik blij dat ook steeds meer scholen dit aan onze kinderen gaat leren. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen.

En waarom? Volgens mij om je dromen te creëren of je leven te leiden. Of gewoon om jezelf te zijn. En het kan zo simpel zijn, toch?

O ja, en wat betreft vitaliteit en veerkracht daar schrijf ik volgende keer over. Ik geniet ervan om van jou te horen wat je van dit artikel vindt. Dat kan op;

Facebook – https://www.facebook.com/mbrainingnederland/

via de email wilbert@mbraining.nl

Deel deze pagina